top of page

Börs kui majanduse peegel


Rootsis töötab First North turg täistuuridel! Videoklipp mõne kuu tagusest ajast, mil Nasdaq Stockholmi börsile lisandus ühel päeval lausa viis ettevõtet.

Börsi areng ei liigu lihtsalt majanduskasvuga samas suunas, vaid on selle üheks vedajaks. Sellest on kasu kogu Eesti majandusel: aitab ettevõtetel kasvada läbi paranenud rahastusvõimaluste, suurendab läbipaistvust ja vastupidavust kriisidele, aitab tuua riiki välisinvesteeringuid ja luua töökohti. Käisin majandusest ja börsist hiljuti rääkimas ka Terevisioonis.

Mis veel uudist?

Oleme terve aasta vältel tutvustanud ettevõtjatele alternatiivturu First North võimalusi. First North on kasvuturg väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele, kel on ambitsiooni teha suuri tegusid, olla läbipaistev ja viia ettevõtte juhtimine uuele kvaliteeditasemele. Ettevõte on avalikult kaubeldav, aga nõuded on oluliselt leebemad kui reguleeritud turul oleval ettevõttel.


Mis on „börsi kvaliteedimärk“? Näiteks: eksportöör vajab välisturgudel koostööpartnerite leidmiseks häid soovitusi. Börsil olemine on üks parimaid referentse, mis ettevõttel olla saab. Avalikult kaubeldava ettevõtte kohta saab teha kohese järelduse, et ettevõttel on tegevusajalugu, aruandlus on paigas ja kogu oluline info on avalik. Tallinna börsiettevõtete juhid on öelnud, et just börsil olemine on neil aidanud välisturgudel jala ukse vahele saada. Rääkimata sellest, et avalikult kaubeldav ettevõte saab koduregioonis palju tuntumaks ehk sisuliselt kaasneb sellega tasuta reklaam.



Uued koostööpartnerid


Huvi börsi infohommikute vastu on olnud suur ning neist nähtub, et ettevõtete huvi börsi pakutavate võimaluste vastu on kasvanud. Samuti on hea meel tõdeda, et lisaks mitmele ambitsioonikale ettevõttele, kes praegu First North-ile tulekut ette valmistavad, on meiega liitunud ka uued nõustajad, et klientide teekond First North turule jõudmisel ikka sujuv oleks.


Juulis hakkasime koostööd tegema Eversheds Sutherland Balti advokaadibüroodega.


Oktoobris sai First North turu ülebaltiliseks nõustajaks United Partners Advisory.


Muide, suvel võeti Nasdaq Balti First North võlakirjaturule kauplemisele UPP & CO KAUNO 53 OÜ võlakirjad. Tegemist on varahaldusettevõtte United Partners Property loodud äriühinguga, mis omab Leedus asuvat Rimi keskladu. Allutatud, ärikinnisvaraga tagatud võlakirjaemissiooni maht on 4,7 miljonit eurot. Ühe võlakirja nimiväärtus on 1000 eurot. Võlakirjade aastane kupongimäär on 8%.


EfTEN teel börsile


Alternatiivne investeerimisfond EfTEN Real Estate Fund III AS on kuulutanud välja avaliku aktsiaemissiooni kogumahus 3,5 miljonit eurot pakkumishinnaga 14 eurot aktsia kohta.


Emissiooni järgselt noteeritakse fond Nasdaq Tallinna börsil põhinimekirjas ning saab kaubeldavaks kõikidele investoritele.


Ettevõtte juhatuse liikme Viljar Arakase sõnul viib fond emissiooniga ellu lubaduse, mis sai antud fondi investoritele juba 2015. aastal ning mille suunas on seni tööd tehtud.


Fondi aktsiate avalik pakkumine lõpeb reedel, 10. novembril.


Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page